Prosjekt Frihet

Okei. Dette er jævlig harry. Dette er gjort tusen ganger før, og jeg har ikke noe nytt å komme med. For ikke å snakke om det sjukt fjerne navnet – “Prosjekt Frihet” – pretensiøst som faen, det minner mest om en av disse midlivskrise-selvrealiserings-bøkene. Jeg skal ikke dra til India eller bli yogi (sjøl om jeg digger Yoga with Adriene), men på mange måter kan vi se på dette som et slags selvrealiseringsprosjekt.

Akkurat nå er det den siste dagen i vinterferien, det er søndags kveld, i morra skal jeg tilbake på jobb, og jeg gruer meg. Fra neste uke jobber jeg nærmere 100%, med mindre jeg gir fra meg noen helger på helgejobben. Jeg kommer sikkert til å tjene masse penger. Problemet er at jeg ikke er noe særlig glad i å jobbe. Jeg er glad i å ha fri, jeg liker å være hjemme eller å være ute, jeg har mer lyst å lage musikk, skrive, lese, prate med venner, jeg vil ha mer frihet.

Etter å ha lest denne artikkelen har jeg tenkt en hel del på hvor mye folk flest jobber.For 90 år sida blei det spådd at dagens mennesker kom til å ha 15 timers arbeidsuker på grunn av teknologisk utvikling og effektivisering. Graeber skriver at dette hadde vært fullstendig mulig teknologisk sett. Likevel jobber folk like mye nå som på 60-tallet. Fremveksten av de såkalte “bullshit-jobbene” er mye av grunnen til dette, mener Graeber. “Bullshit-jobber” er yrker vi kunne ha klart oss uten, enkelt sagt. Meningsløse yrker som har oppstått bare for å sørge for at alle jobber nok timer om dagen.

 

Grunnen til at vi jobber så mye er selvfølgelig knytta til den vanvittige forbruksveksten vi har sett det siste hundreåret. “Gitt valget mellom færre arbeidstimer og flere ting og fornøyelser, har vi kollektivt valgt det siste,” skriver Graeber. Og for å dra det litt lengre – vi jobber mye, tjener mye, blir slitne og ulykkelige, og vi prøver å løse dette gjennom å kjøpe ting som kan gjøre oss lykkeligere: vi pusser opp for å få flottere hjem, drar på storbyferier og sydenferier for å oppleve noe nytt og slappe av, kjøper sminke og klær og skjønnhetsprodukter for å bli vakrere og dermed lykkeligere, vi drar på byen på fredag og kjøper halvliter etter halvliter for å ha noe å se fram til gjennom arbeidsuka, og så videre.

Og nettopp her ligger grunnlaget for prosjektet mitt. Jeg vil jobbe mindre, fordi jeg ikke syns det er noe særlig gøy å jobbe akkurat der jeg jobber nå. Jeg gruer meg til jobb, jeg blir sliten av å dra på jobb, jeg blir ukritisk til hva jeg kjøper fordi jeg er så sliten at jeg tror jeg fortjener å kjøpe hva som helst (og jeg har stort sett råd til det, også. Ikke hva som helst, men ganske mange unødvendige ting). Jeg er sliten etter jobb og bruker alt for mye tid på å ligge på sofaen for å samle krefter til å dra på jobb i morra. Sosiallivet mitt skranter, kreativiteten min blir uutnytta, og jeg tror livskvaliteten min kunne vært større om jeg jobba mindre. Og jeg jobber ikke 100% en gang!

Jeg veit at jeg klager og jeg veit at folk jobber mye mer enn meg, mange tjener mindre enn meg og har større utgifter, og mange jobber ræva av seg for å få endene til å møtes. Dette er ofte folk som gjør de viktigste jobbene i samfunnet, til og med.

De neste månedene skal jeg bruke på å forberede meg på å jobbe mindre. Fram til sommeren er jeg låst til alle mine 4 jobber, men etter sommeren er planen å jobbe mye mindre enn nå. Hvor mye veit jeg ikke. Jeg må klare å betale utgifter og regninger, og jeg må ha nok til å spise meg mett hver dag. Jeg vil gjerne dra på konsert en gang i blant, ta en øl eller to med noen venner, og i tillegg spare litt penger. De første årene jeg studerte holdt 2000-3000 kroner i måneden helt fint til mat og øl og busskort. Det er rart hvordan man tilpasser forbruket til inntekta si.

Planen min starter i morra. Jeg skal få oversikt over min egen økonomi og lage budsjett og sakte men sikkert prøve å minke mitt eget forbruk. Akkurat nå har jeg 4 måneder igjen med relativt god lønn (ikke så høy som andre masterutdanna mennesker med 100% stillinger, men fortsatt ganske høy), og jeg skal sette av pengene jeg sparer til interrailreise i sommer, samt noe til “sikkerhets-konto”. Det kan være greit å ha hvis jeg skal tjene mindre etter sommern. Nå skal jeg gå og lage hummus og smøre matpakka til i morra (jeg glemmer det alltid på morran).

Fred ut!

iu3

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s